Alle indlæg Jobsøgning og karriere Rekruttering og ledelse
Posted on

Jeg er snart færdiguddannet – hvad nu?

færdiguddannet - hvad nu?

Målet er inden for rækkevidde. Snart er du færdiguddannet. Men har du styr på, hvad der skal ske efter sommerferien? Du er på vej ud for at finde dit første ”rigtige job”, men har du fået opdateret CV og ansøgning? Mange nyuddannede ender med at være arbejdsløse efter endt uddannelse – men hvad skal der til, for at du ikke ender med håret i postkassen?

Mange afslutter deres uddannelse før sommerferien, og man kan derfor være uheldig at løbe ind i en sommerferieperiode med dødvande på jobmarkedet, og inden du får set dig om, kan der sagtens været gået flere måneder med ledighed. Det er de færreste virksomheder, der har ressourcer til ansættelsesprocesser, når de i forvejen kører på halv kapacitet grundet ferie.

Tip: Start så tidligt som muligt med at skrive ansøgninger og få udarbejdet dit CV – det er en god idé at søge relevante stillinger allerede 3-4 måneder før din sidste eksamen.

Et attraktivt og skarpt CV

Et af de vigtigste elementer i en jobsøgningsproces er dit CV – det er noget af det første modtageren læser og derfor afgørende for, om du ryger i ja- eller nej-bunken.
Det skal derfor være let og overskueligt for modtager hurtigt at kunne danne sig et overblik over, hvilke færdigheder, du besidder, og hvilke kompetencer lige netop du kan bidrage med. Det er her du har en enestående mulighed for at adskille dig fra andre kandidater, og det gør du bedst ved ikke at lave generelle vendinger og klichéer som ”…jeg er stabil.. ” eller ”…jeg har let ved at samarbejde…”.

Tip: Hvis du vil undgå følelsen af ’et standard CV’, og dermed også skille dig ud fra mængden, er det vigtigt, at du kommer med konkrete eksempler og resultater.

Læs også: Undgå disse ord i din jobansøgning

Fremhæv dine kompetencer

Fokuser på dine færdigheder fremfor blot at beskrive dine tidligere arbejdsgivere. Nævn eksempelvis dine arbejdsopgaver, tiltag for at effektivisere din tid (også selvom det måske bare er et fritidsjob), eller at du har bidraget med nye arbejdsmetoder og/eller processer.
Det samme gør sig gældende for din uddannelse – beskriv nærmere (kort og præcist) om dine projekter, resultater og hvad du har lært. Du vil blive overrasket over, hvor mange paralleller du kan trække fra et studiejob – studierelevant eller ej – til det job, du søger.

Tip: Et CV skal være målrettet og præcist – undlad derfor, at dit CV bliver for langt. En passende længde er 1-2 sider. Hvis du ikke kan overbevise modtageren på to sider, så gør et par sætninger mere ingen forskel. Less is more!
– Brug punktopstilling til at komme uden om lange, snørklede sætninger.

– Få til sidst et ekstra sæt øjne på dit CV – ville vedkommende ansætte dig?

Få din personlighed med i dit CV

Kompetencer, færdigheder, kurser og uddannelsesniveau er én ting – en anden ting er kemi og personlighed, som i dag er mindst lige så afgørende for, at man ikke bare lander sit første job, men generelt de fleste jobs.
Fokuser og bliv bevidst om de grundlæggende karakterer, du som menneske besidder, og få dem italesat gennem styrker og udviklingsområder – således du konstruktivt kan gøre opmærksom på, at der er områder du forsøger at udvikle dig på. Disse refleksioner skader bestemt ikke, og giver læser et realistisk billede af, hvem du er som person. Start eksempelvis dit CV med et kort resumé af dig selv på 10-15 linjer, hvor du beskriver essentielle personlighedstræk i arbejdsregi. Brug gerne vendingerne: ”Som medarbejder er jeg…” eller ”som person er jeg kendetegnet ved…”. Argumentér, giv eksempler og forklar, hvorfor du netop har valgt at fremhæve præcis disse karakter- og personlighedstræk.

Tip: Stilen i dit CV fortæller mere, end du tror. Det er vigtigt, at du holder dig til en stil med formuleringer, der er tro over for dig som person. Stilen skal afspejle dig og din personlighed fra den bedste side.

Ventetiden er frygtelig lang

Man kan til tider godt få følelsen af, at man er en lille fisk i det store hav. Den ene måned tager den anden, og pludselig har du været ledig længere tid end forventet. Hvad kan du gøre?


Tag det med ro og stik fingeren i jorden – sørg for at tage dine forholdsregler ved eksempelvis at få udarbejdet et skarpt CV inden endt uddannelse, vær ikke kræsen og søg bredt.
Pak forventningen væk om at få drømmejobbet og en urealistisk høj løn dagen efter endt uddannelse, og vis i stedet kommende arbejdsgiver, at du er villig til at smøge ærmerne op, trække i arbejdstøjet og kæmpe for, at du senere i din karriere havner det sted, man som nyuddannet går og drømmer om.


At arbejdsløsheden i Danmark er lavere end den har været i mange år – er til din fordel. Det betyder, at muligheden for, at virksomheder ansætter og har lyst til at investere i nyuddannede er langt større end tidligere. I forlængelse af denne tendens benytter flere virksomheder sig af projektansættelse/vikariater, som i mange tilfældet fører til fastansættelse. Kortere ansættelser er ikke noget man i dag skal være bange for, uanset om det ender med fastansættelse eller ej – du skal nærmere se det som en måde at styrke dine kompetencer på, tilegne dig erhvervserfaring og udvide dit netværk.

Tip: Registrer dig som jobsøgende i rekrutteringsbureauers database.

Læs også: Er vikariater springbræt til fastansættelse?

Det fine uddannelsesbevis skal nu for alvor komme til sin ret – nu er det tid til at tilføre al den teori og viden, du har tilegnet dig gennem din uddannelse. Nu får du for alvor mulighed for at styrke dine færdigheder, kompetencer og vigtigst af alt din personlighed.

Held og lykke med jobsøgningen.

Del artikel